<p>Stefan de Win (links) uit Valkenswaard ontving vorig jaar een nier van zijn vrouw Maaike. Foto: Jurgen van Hoof.</p>

Stefan de Win (links) uit Valkenswaard ontving vorig jaar een nier van zijn vrouw Maaike. Foto: Jurgen van Hoof.

(Foto: Jurgen van Hoof)

'Door Maaike weer een normaal leven'

De Nierstichting geeft voorlichting om nierschade te voorkomen, ondersteunt nierpatiënten, is actief bij de behandeling van nierfalen en financiert wetenschappelijk onderzoek. Zo wordt onder meer onderzoek gedaan naar meer succesvolle transplantatie. De laatste jaren is er een sterke toename van transplantaties met zogeheten ‘levende donoren’. Hierbij is de donor een familielid of vriend. Stefan de Win uit Valkenswaard ontving vorig jaar een nier van zijn vrouw Maaike. (Door Willem-Jan Schampers)

VALKENSWAARD - “Deze transplantaties hebben als voordeel dat ze goed zijn voor te bereiden en geven op de langere termijn betere resultaten”, verklaart Stefan. “Al zag het er in eerste instantie niet goed uit. Drie keer leek mijn lichaam de nier af te stoten, maar telkens kregen ze het in het ziekenhuis weer voor elkaar dat hij bleef werken. In oktober, toen het voor de derde keer fout leek te gaan, hebben ze mijn inwendige systeem vrijwel volledig platgelegd. Hierdoor werden mijn waarden beter en verdwenen de ontstekingen. Conditioneel was ik echter een wrak. In maart heb ik vervolgens corona gehad - zonder dat ik iets merkte; ik had alleen drie weken lang ontzettende hoofdpijn - en nu voel ik me prima. Eindelijk kan ik weer gewoon leven. Zonder elke dag dialyse.”

Stefan (50) heeft al nierproblemen vanaf zijn geboorte. “Ik had last van zogeheten cystenieren. Eentje is er al meteen verwijderd en de andere - die nog enigszins functioneerde - in 2004. Tot die tijd had ik eigenlijk nooit echt last, maar toen verslechterde mijn toestand aanzienlijk en moest ik aan de dialyse. Ik ben dus al mijn hele leven bekend met nierfalen. Vier jaar heb ik moeten wachten op een donornier. Deze heeft het volgehouden tot 2014. Normaal gaat een niet wel een stuk langer mee, maar mijn lichaam stootte de ‘m toch af. Opnieuw aan de dialyse en ik was terug bij af.”

Maaike (53) hoort het zwijgend aan en zegt dan: “We hebben samen bepaald dat we zouden kijken of één van mijn nieren geschikt was. Bij partnerdonatie is de kans op slagen een stuk groter. Bij de eerste check was het meteen goed. We hebben vervolgens nog allerlei proeven moeten ondergaan. Voor mij was dit een logische beslissing. Een vanzelfsprekendheid. Ik wilde alle ellende niet nog een keer meemaken.” Stefan: “Dit vind ik zo knap van Maaike. Van de tien mensen die je het vraagt, zeggen er tien ‘ja’, maar waarschijnlijk is er maar eentje die het écht doet.”

In het UMC in Nijmegen gingen beiden uiteindelijk onder het mes. “Op een gegeven moment lag Maaike al op de operatiekamer, maar kreeg ik hoge koorts. Werd de ingreep uitgesteld. Uiteindelijk vond de transplantatie op 2 mei plaats. Zoals gezegd reageerde mijn lichaam niet direct goed, maar nu lijkt alles in orde. Ik kan me weer bezig houden met mijn hobby’s: carnaval en de Truckrun.” Vanwege het coronavirus is de huis-aan-huiscollecte geannuleerd. In plaats hiervan worden er van 14 tot en met 19 september brieven bezorgd, met daarin de oproep om digitaal een donatie te doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden