Mariëtte van de Voedselbank toont vol trots de cheque die vijf gezinnen een onvergetelijke vakantie bezorgde. Foto: Jurgen van Hoof
Mariëtte van de Voedselbank toont vol trots de cheque die vijf gezinnen een onvergetelijke vakantie bezorgde. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Een weekje eruit dankzij gift

Door een gift van een inmiddels overleden dame konden vijf gezinnen onlangs op vakantie. De Valkenswaardse Voedselbank regelde dat.

Valkenswaard - De Voedselbank is een liefdadigheidsinstelling die kosteloos levensmiddelen verstrekt aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien. Daarnaast heeft een Voedselbank het doel om verspilling van voedsel te voorkomen. Ook de Voedselbank in Valkenswaard doet er alles aan om elke week een aantal gezinnen van voldoende eten te voorzien. Dat kost natuurlijk geld. Naast de gemeente zijn er ook bedrijven en organisaties die steun verlenen. Vrijwilligers zijn daarnaast enkele dagen in de week bezig met het maken en uitdelen van de voedselpakketten.

"Gelukkig", zegt Mariëtte, "belast met de dagelijkse leiding, krijgen we soms ook nog financiële giften. Een inwoonster uit Valkenswaard die al regelmatig een schenking had gedaan, kreeg onlangs te horen dat ze nog maar kort te leven had. Via één van onze vrijwilligers stelde die mevrouw voor één van de kinderen van de bezoekers van de Voedselbank een leuke vakantie te bezorgen." Probleem is dan natuurlijk wel: aan welk kind geef je zo'n uitstapje? "Men zou in de praktijk moeten kiezen uit wellicht honderd kinderen."

Na overleg is er echter een goed alternatief gevonden. "Met het geld van de schenking van die mevrouw hebben de afgelopen week vijf gezinnen een fijne vakantie doorgebracht in vakantiepark Oostappen Brugse Heide aan de Maastrichterweg. Alles was voor die gezinnen tot in de puntjes verzorgd. Helaas is die lieve mevrouw die de gift heeft gedaan inmiddels overleden. Ze was echter nog wel op de hoogte van hoe haar schenking besteed zou worden en was daar ontzettend blij mee."

De vijf gezinnen kunnen normaal gesproken niet op vakantie. Ze hebben geen auto en zijn met alles aangewezen op de fiets. Bij de keuze voor deze gezinnen is ook gekeken naar de huidige omstandigheden, met vaak vervelende situaties. "Een geweldige geste van deze inmiddels overleden mevrouw. Alhoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort leven ook hier steeds meer mensen in armoede. De coronacrisis heeft daar geen goed aan gedaan. Het is dan ook een goede zaak dat veel mensen en organisaties zich inzetten door geld of goederen in te zamelen."

Ook Valkenswaard zet daarbij zijn beste beentje voor. Zo was er afgelopen week bij Albert Heijn een inzamelingsactie van producten voor de Voedsebank. Ook H.O.D. en sponsor Play Hockey hebben een clubactie georganiseerd waarbij een deel van de opbrengst van de verkoop van unieke trainingsshirts voor de Voedselbank is. "Juist in deze tijd", zegt een woordvoerster van H.O.D., "is het goed om anderen te helpen die het ongetwijfeld best kunnen gebruiken. En zo zie je maar weer dat de inwoners van Valkenswaard de mensen die het echt nodig hebben niet vergeten."

Ton van Helvoort

'Mensen die het echt nodig hebben worden niet vergeten'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden