<p>&#39;Swoesjjj&#39; gaat over een tijgertje dat naar bed moet, maar daar geen zin in heeft. (Foto: Jan Stege.)</p>

'Swoesjjj' gaat over een tijgertje dat naar bed moet, maar daar geen zin in heeft. (Foto: Jan Stege.)

(Foto: )

Gratis naar Noortje Karsmakers

Noortje Karsmakers is een bekend gezicht in De Hofnar. Al ruim tien jaar maakt ze, met veel plezier, 2+ voorstellingen, gebaseerd op bekende prentenboeken. Op dinsdagochtend 1 september geeft Noortje een gratis optreden voor kinderen van de BSO’s (kinderopvang) in Valkenswaard en omstreken. “Met deze voorstelling, die ‘Beschuit met Muisjes’ heet, wil de peuters en kleuters graag laten genieten van een leuk optreden. De voorstelling begint om 10.00 uur.”

Door Willem-Jan Schampers

VALKENSWAARD - Mede vanwege het tweede lustrum van Noortje als theatermaker, biedt De Hofnar de zaal, de techniek en alle andere faciliteiten gratis aan. “Een mooie geste”, aldus Noortje. “Iedereen is dus van harte welkom om er bij te zijn. Mijn voorstellingen zijn vaak gebaseerd op prentenboeken. Ik wil de kinderen even meenemen in een ‘andere’ wereld. Ook als volwassene kan ik genieten van een prentenboek. Het heeft veelal een bepaalde boodschap en ik probeer die ook over te brengen op de kinderen. Ze moeten in een leven al zoveel en ik voel het als een voorrecht als ik ze even iets anders kan bieden.

Opvallend aan de voorstellingen van Noortje is, dat alle attributen, poppen, kleding et cetera door haarzelf is gemaakt. “Van spullen die ik heb gekregen of die door mensen zijn weggegooid. Ik zeg dan ook altijd dat ik ‘groene voorstellingen’ speel. Bij mij worst alles gerecycled. In deze bijzondere tijd zijn er best zaken die ik mis. Ik merk dat dit van invloed is op mijn welzijn. Ik mis de repetities, ik mis de optredens, maar ook mis ik het bedenken, ik mis de interactie en ik mis de drive om dingen te doen. Repeteren doe ik op dit moment niet. Dat heeft niet veel zin.”

Ook buiten het theater zijn er wel dingen die Noortje - hoe banaal ze soms ook zijn - ziet als gemis. “Denk alleen al aan het (fysiek) het contact, de verbinding, de prikkels van buitenaf om de ver weggestopte ideeën uit te kunnen werken. Ik vind het steeds lastiger om mezelf aan te sturen.“ Tegelijkertijd heeft de corona-periode natuurlijk financiële consequenties. Geen optredens betekenen immers ook geen inkomen. “Dat lijkt me logisch. Maar niet heel erg veel. Wat mij betreft. Ik speel voor beleg op mijn boterhammetje. Boterhammetjes zonder beleg zijn echter ook oké. En ik hoef alleen voor mezelf te zorgen.”

De voorstelling ‘Ik ga grootmoeder koekjes brengen’ (Die stond gepland voor 1 mei in De Hofnar, red.) ligt voorlopig in de kast, vertelt Noortje. “De nieuwe voorstellingen die ik volgend seizoen ga doen, liggen netjes te wachten. Dit is een onzekere periode. Mijn inspiratiebron ligt vaak ‘op straat’ en dat is nu toch grotendeels verboden terrein. Bovendien repeteer ik thuis niet of nauwelijks. Alles ligt immers stil. Repeteren zou gemakkelijk kunnen omdat ik geen collega’s heb, maar de noodzaak ligt er nu niet.” Voor donderdag 22 oktober staat de voorstelling Swoetssj gepland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden