Gert van Vliet is ambassadeur van het leefstijlprogramma 'Keer diabetes2 om'(Foto: Pien Buwalda).
Gert van Vliet is ambassadeur van het leefstijlprogramma 'Keer diabetes2 om'(Foto: Pien Buwalda). Pien Buwalda

Tip van Gert: 'Heb je diabetes2, ga dít doen'!

WAALRE - Dat is de tip van Gert van Vliet, ambassadeur van 'Keer Diabetes2 om'. Gert is ook ervaringsdeskundige, hij heeft zelf diabetes2 en volgde het leefstijlprogramma met begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en coach.

Door Pien Buwalda

"Ik ben te lang doorgelopen met mijn klachten", vertelt Gert. "Ik was wel moe en had veel dorst maar ik dacht dat ik gezond at, genoeg aan beweging deed en ook wel goed sliep. Maar het ging niet over dus ik ben toch maar naar de huisarts gegaan. Daar was ik 's morgens en 's middags zat ik al bij de internist. Mijn bloedsuiker was echt veel te hoog."

Diabetes 1 en 2

Een klein medisch lesje over diabetes. Het Diabetes Fonds schrijft: 'Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. Bij diabetes type 2 werkt de insuline niet meer goed waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Deze vorm is erfelijk
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline in de alvleesklier aanmaken.

De eerste confrontatie

Gert: "Ik kreeg de opdracht om een eetdagboek bij te houden. En dat is confronterend. Als je een pak koekjes in 1x op eet, krijg je de neiging om het maar niet op te schrijven. Maar wie hou je dan voor de gek, alleen jezelf toch? Daarnaast kom je een mallemolen terecht: medicijnen, diëtiste, een circuit van controles, adviezen, mensen die vragen 'hoe kan dat nou'. Ik had veel aan de praktijkondersteuner. Toen ik me toch echt niet goed voelde, raadde zij me aan om contact op te nemen met Keer Diabetes2 om'. Dat is nu twee jaar geleden."

Online

Keer Diabetes2 Om biedt programma’s zowel online aan als op locatie. Gert koos voor 'online'. "Je zit dan in een Zoom-omgeving en dat is intensief maar ook confronterend. Als iedereen 's morgens zijn waarden meet en bij de ene is dat 6 en bij mij was dat bijvoorbeeld 13, dan krijg je wel iets van 'hoe dan'? Dan wordt er verteld dat daar een hele logische verklaring voor is. Als je 's morgens opstaat, start je lichaam op en gaat je bloedsuiker omhoog. En bij de een is dat hoger dan bij de ander. Ieder mens is anders, dus ook iedere diabetes2-patient is anders."

Het blijft moeilijk

Gert voelde zich in de steek gelaten door zijn lichaam en had last van schuldgevoel en schaamte. Waar hij blij mee is, dat hij de enige in zijn familie is tot nu toe met diabetes2. Hij heeft sinds de diagnose een motto: 'je bent niet je ziekte, je hebt een ziekte'. Waar hij moeite mee blijft houden is het etiket 'chronisch ziek'. Hij vertelt: "Het fijne van dit programma is dat er mensen meekijken die weten hoe moeilijk het is vol te houden. Ik geef eerlijk toe dat ik ook wel eens iets eet wat niet past binnen de leefstijl. Maar als je dat doet, ga dan voor een 10 dus iets wat je echt heel lekker vindt en geniet ervan." 
"Mijn hele eetwijze is veranderd", vertelt Gert. "Voorheen at ik zes keer per dag."
Lees verder op pagina 15