Afbeelding

Januari niet zo’n romantische maand

Algemeen 193 keer gelezen

Van de redactie

Jaarlijks staat januari bij Nederlanders het minst in het teken van de liefde. Voor verliefde stellen is het namelijk de minst populaire maand om in het huwelijksbootje te stappen. Het is zelfs zo erg, dat er in de maand januari al vanaf 2010 meer echtscheidingen zijn dan huwelijken. Dit blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor van Gecertificeerdemediators.nl, opgesteld met data van het CBS en Eurostat.

VELDHOVEN - Gemiddeld worden er in Europa per 100 afgesloten huwelijken maar liefst 43,4 echtscheidingen ingediend. Nederlandse stellen blijken echter volgens de meest recente Europese data ver boven dit Europese gemiddelde te liggen. Per 100 nieuwe huwelijken, scheiden er namelijk maar liefst 51,2 Nederlandse koppels. In vergelijking met Europese koploper Portugal valt het echter nog mee. Voor elke honderd huwelijken die in Portugal worden afgesloten, worden er namelijk zo’n 69 beëindigd. Dat is 18 koppels meer dan in Nederland, dus.

Steeds meer

Doordat er steeds meer scheidingen worden aangevraagd en mensen steeds minder snel (opnieuw) in het huwelijksbootje stappen, is het niet vreemd dat in vrijwel elke gemeente het percentage gescheiden inwoners toeneemt. Ook daarover zijn cijfers te melden. Het aandeel gescheiden inwoners is zo het sterkst gestegen in de gemeenten Noord-Beveland, Oostellingwerf en Doesburg. Enkel in de gemeente Amsterdam en op Vlieland daalde dit percentage.

Hertrouwen

Na een echtscheiding, zo blijkt verder uit het onderzoek, hertrouwen mannen vaker dan vrouwen dat doen. Van alle Nederlanders die in 2017 opnieuw trouwden, was namelijk 52,6% mannelijk.
Vooral in de rijkere gemeenten in de Randstad is het verschil het grootst. In Oegstgeest, Laren en Amstelveen, zijn bijvoorbeeld van alle gescheiden inwoners slechts 37% mannelijk. In Wassenaar en Laren komt dit percentage neer op 38%.
In slechts 4 gemeenten in Nederland wonen iets meer gescheiden vrouwen dan gescheiden mannen. Dit is het geval in het Groningse De Marne, het Overijsselse Staphorst en in het Noord-Brabantse Boekel en de enclave Baarle-Nassau.

Meer info

Deze en andere regionale data over echtscheidingen zijn te vinden in de Nationale Echtscheidingsmonitor op de onderstaande website:

www.gecertificeerdemediators.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant